Børn & Stress – Info om stresssymptomer hos børn

Flere og flere børn får stress. Det skyldes blandt andet at børn i dag har for mange ting at tage stilling til. De bliver inddraget i mange af de valg og beslutninger som de voksne i familien burde tage stilling til alene.

Mange børn har også en utrolig hård ”arbejdsdag” hvor de står tidligt op, bliver afleveret i børnehaven hvor de er ”på” hele dagen og efterfølgende afleveres de til en fritidsaktivitet, kommer hjem, skal spise, i bad, se børnetime osv.

Der er en tendens til at forældre ønsker at deres små poder laver noget, hvor børnene kan vise at de udvikles og gør fremskridt. Altså aktiviteter hvor der kommer et håndgribeligt produkt ud af det bagefter. Fx lave perlekæder, collager, papmache osv. 
Formentlig er hensigten at forældrene har en form for bevis på barnets fremskridt- og naturligvis er det rart at barnet stolt kan vise et ”produkt” frem. Men formentlig vil barnet lære mindst ligeså meget af at bygge huler og grave i jorden og kigge på små biller og regnorme.

Dermed har de en dag, der er fyldt op med aktiviteter og børn mangler derfor tid til at fordybe sig i lege, hvor de bruger fantasien eller måske blot ligge og dagdrømme på græsset hvor hjernen får lejlighed til at koble af.

Mange forældre tror fejlagtigt at hvis barnet er i fuld gang hele dagen og ikke får hvile, så vil barnet nemmere kunne falde i søvn om aftenen! Men det virker stik imod hensigten. For hvis barnets hjerne og krop ikke får pusterum i løbet af dagen, så vil kroppen indeholde alt for meget adrenalin ved sengetid, og så bliver det blot endnu sværere for barnet at falde til ro.

Symptomer på stress hos børn:

– Har svært ved at falde til ro om aftenen pga. den øgede produktion af adrenalin.

– Har svært ved at koncentrere sig og har indlæringsvanskeligheder.

– Reagerer aggressivt.

– Har mavesmerter

– Enten tynd eller hård mave samt mavekramper.

– Har hæmmet immunforsvar og får derfor ofte infektioner.

– Har en ellers uforklarlig hovedpine.