Mænd vælter, kvinder går på kursus

En generel trend på stressforebyggende kurser.

Hvad er det vi typisk spørger mennesker om, første gang vi møder dem? 
For mange er det; Hvad laver du? – Hvortil mange f.eks. svarer; ”jeg er Tømrer/Revisor/HR-konsulent/Sekretær”.

Læg mærke til, at et spørgsmål der sigter på adfærd; ”hvad laver du …?”, bliver besvaret med et identitets svar; ”Jeg er …” Vores arbejde bliver altså løftet op til at blive identitet.
Vores identitet er vigtig for os, den giver os en oplevelse af os selv. Vi ved hvem vi er, hvor vi hører til, og den beskriver også hvilke krav og forventninger vi stiller til os selv.

Og her er der grund til at være opmærksom. Hvis min karriere er en stor del af min identitet, vil jeg selvfølgelig gøre alt for at leve op til mit selvbillede, uanset hvilke krav der stilles, eller jeg selv stiller til mig selv. Dvs. jeg udfordrer ikke min selvopfattelse. Hvis jeg ikke kan stole på hvem jeg tror jeg er, hvem er jeg så? 
En tanke der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste – derfor arbejder vi igennem, koste hvad det vil.

Når kroppen begynder at sende signaler til hovedet om at den er ved at være overbelastet, lukker vi af for budskabet og arbejder videre, simpelthen for at leve op til vores selvbillede. Det virker i et stykke tid, men på et tidspunkt er kroppen så belastet at den trækker i nødbremsen – og vi går ned med stress.

Mænd vælter, kvinder går på kursus. Mænd griner af, når kvinder er sammen, at de snakker de om følelser, hvad der er nemt og hvad der er svært. Kvinder griner af, at mænd snakker om sex, store biler og deres resultater på arbejdet.

Kvinder har derved en iboende fordel i forhold til stress. De mærker efter hvordan de har det. Mærker de at den er gal, er de ofte villige til at gøre noget ved det, blandt andet ved at gå på kursus, til foredrag og andet. De søger viden.

Mænd lukker af og knokler videre – indtil de vælter. Først da søger de hjælp og ofte individuel coaching, der foregår uden at nogen kender til det.

Har du taget stilling til følgende spørgsmål?

Hvis du holder fast i dit selvbillede:

• Hvad får du mere af?
• Hvad får du mindre af?

Hvis du ikke holder fast i dit selvbillede:

• Hvad får du mere af?
• Hvad får du mindre af?