Stress & Sklerose – Presser vi os selv for meget?

Skal jeg være ærlig – så forstår jeg nu godt at min familie har rystet på hovedet nogle gange, når jeg tvang mig selv og min krop til ting – enten lange gåture eller være med til fester, for mange arrangementer ude om aftenen osv. Men – Jeg er blevet klogere.

Der er et ordsprog i USA der hedder: ”Dont write checks your body cant cash” (Lad være at udskrive checks din krop ikke kan betale) Det lærte jeg – som jeg ved de fleste scleroseramte (der har lært det) har på den hårde måde.

Når jeg kigger tilbage, så kan jeg hovedrystende se, hvordan at jeg, og min familie kom til at betale for, at jeg skulle prøve at overbevise andre og ikke mindst mig selv om, at ”sclerosen får ikke lov at styre mit liv”. 
Og – det gør den jo heller ikke!! Jeg træffer mange selvstændige valg hver dag – men der er en del, jeg ikke selv træffer. Det er ikke kun sclerosen, der er med til at ”bestemme”. Det er ligeså meget min bank – familie – venner osv.

Hvorfor skal vi scleroseramte igen og igen gøre ting, vi udmærket godt ved, ikke er klogt? Hvorfor skal vi dog trætte os selv – presse lidt flere dråber ud af citronen?

Hvis du ikke har passeret perioden af dum-dristighed, perioden hvor du skal vise alle (og dig selv), at du står på egne ben. Så skynd dig at ændre det. Det er spild af tid. Det svarer lidt til at hoppe ud af vinduet, fordi vi tror, vi MÅSKE kan flyve. Når du har ramt jorden – så bliv dog dernede – lad være at gøre, som jeg gjorde – gå op igen og tænk ”Nej – det kan nu ikke være rigtigt – jeg skal bare baske lidt mere med ”vingerne”, sådan lidt hurtigere…………………” Jeg tog sørme den tur op af trapperne mange gange.

Brug kræfterne og krudtet på noget andet mere konstruktivt. Nyd livet mere. Det er altså mere behageligt ikke at have ”tunge ben”, som man tit får af at presse sig selv.

Jeg læste Biogen´s folder der hedder ”At leve med sklerose” omkring årsagen til attakker:

Hvad er årsagen til attakker?

Der er ingen kendt årsag til, at attakkerne opstår, men der menes dog at være visse risikofaktorer (ikke dokumenteret).
Psykisk eller fysisk stress Overanstrengelse eller overophedning (f.eks. solbadning, sauna)
Virussygdomme som f.eks. influenza kan ligeledes være en udløsende faktor. Nogle læger anbefaler deres sclerosepatienter at få en influenzavaccine for at undgå dette problem.

Det er beskrevet på mange forskellige måder i tidsskrifter og andre informative oplysninger, men bund og grund er:

Pas på dig selv – lad være med at udsætte dig selv for nogle mere eller mindre ekstreme situationer eller perioder. Det gælder sig fysisk som psykisk.

Jeg taler af erfaring – jeg har prøvet det på egen krop!